Babiččin jablečný závin
Babiččin jablečný závin
Tenoučké a velmi křehké těsto … přesně takhle známe jablečný závin od našich babiček.
Jak zužitkovat velkou úrodu jablek? U nás doma je velmi oblíbený recept na křehký jablečný závin manželovo babičky. Proto babiččin jablečný závin.
Je spoustu receptů na jablečný štrúdl … jablečný štrúdl s tvarohem, jablečný štrúdl a s pudinkem, jablečný závin bez kynutí a mnoho dalších tradičních receptů . Zkrátka každý máme svůj recept na nejlepší jablečný štrúdl.
Jak zavinout štrúdl? O tom si také povíme. Nejdříve si však připravíme všechny suroviny.
Suroviny na babiččin jablečný závin:
2 jablečné záviny na plech
- 250g hladké mouky
- 1/4 kypřícího prášku
- 1 lžíce cukru
- 1 dcl mléka
- Špetka soli
- 1 celé vejce
- 1/2 máslo (125 g)
Na náplň potřebujeme
- 3/4 kg nastrouhaných jablek
- mletou skořici podle chuti
- vlašské ořechy
- rozinky
- cukr podle sladkosti jablek
Nejdříve smícháme mouku, kypřící prášek, celé vejce, cukr, mléko a máslo, které jste si nechali změknout na lince, aby se vám s ním lépe pracovalo. Těsto nezapomeňte osolit. Vypracované těsto by se nemělo lepit. Poté dáme těsto odpočinout do lednice na 1-2 hodiny. Lépe se s ním pak pracuje. Když byste chtěli udělat štrúdl s těsta, které jste právě připravili, tak by se Vám těsto lepilo na utěrku a trhalo by se. Je opravdu důležité ho dát aspoň na hodinu do lednice.
Mezi tím omyjeme jablka, zbavíme jich jádřinců a nastrouháme je na hrubo. Přidáme skořici podle chuti, rozinky a vlašské ořechy. Pokud máte jablka kyselejší, můžete přidat trochu cukru.
Těsto na jablečný štrúdl si rozdělíme na 2 válečky. Na vále si rozložíme utěrku nebo starý ubrus. Na pomoučené utěrce vyválíme těsto tak, aby bylo tenké (1-2 mm), ale nezačalo se nám trhat. Proto je lepší, když je těsto vychladlé, nelepí se na váleček a netrhá se.
Připravenou směs jablek, skořice, rozinek a ořechů rozprostřete na rozválené těsto.
Jak zavinout štrúdl? Pomocí utěrky to jde velmi snadno. Přehněte utěrku směrem doprostřed a to samé pak udělejte s druhou stranou. Těsto se nám nelepí na vál, ale díky utěrce, kterou jsme pomoučili, to jde velmi snadno. Nemusíte rolovat jako roládu. Konce jablečného štrúdlu ohněte dospodu. Důležité je mít těsto vychladlé, jinak se bude lepit. Proto je důležité nechat těsto na křehký jablečný štrúdl, odpočinout v ledničce.
Takto připravený jablečný štrúdl přesuneme na pečící papír. Potřeme rozehřátým máslem a dáme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme zhruba 30 minut. Jestli je jablečný závin pečený poznáte podle toho, že má krásně hnědou barvu.. Někdy se stane, že těsto při pečení praskne a šťáva z jablek vyteče, ale to ničemu nevadí.
Jakmile vyndáme tento nejlepší jablečný štrúdl z trouby, opět ho potřeme rozehřátým máslem. Poté můžeme pocukrovat.
Tento velmi snadný recept na jablečný štrúdl bez kynutí zvládne každý začátečník. Výsledkem je křehký jablečný závin, který je prostě nejlepší.
Jablečný závin nechte vychladnout a poté servírujte. Jablečný závin můžete podávat politý pudinkem (vanilkovým krémem), javorovým sirupem, se zmrzlinou, se šlehačkou ... Dobrou chuť!