Bavorské vdolky s tvarohem a povidly
Tyto venkovské pečené vdolky jsou naprosto úžasné. Staročeské vdolky jsou nejlepší se švestkovými povidly a strouhaným tvarohem. Velmi lehké kynuté těsto bavorských vdolků je snadné na přípravu.
Suroviny na babiččiny vdolky:
- 500g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 60g másla rozpuštěného
- 65g cukru
- 1 celé vejce + 1 žloutek
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- citrónová kůra – stačí z 1/2 citronu
- olej nebo sádlo na smažení vdolků
na ozdobení: švestková povidla, ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana, nastrouhaný tvaroh
Postup přípravy a pečení bavorských vdolků – staročeské vdolky recept:
- Nejdříve si v misce rozetřeme droždí, 1 lžíci cukru, vlažné mléko (100 ml), lžíci mouky. Třeme dokud se nevznikne konzistence kaše. Kvásek necháme 15 minut vzejít.
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme zbytek cukru, vejce, rum, citrónovou kůru, sůl, zbytek vlažného mléka a vlažného rozpuštěného másla. Pozor – máslo nesmí být teplé. Vypracujeme do hladkého těsta a necháme 45 minut vykynout.
- Po vykynutí těsto dáme na vál a rozválíme na placku 1-1,5 cm vysokou. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Poté necháme pod utěrkou ještě 20 minut vykynout.
- Poté uděláme do vdolku prstem důlek a vložíme do rozpáleného oleje důlkem dolů. Smažíme z obou stran dozlatova. Smažení je velmi rychlé, ale nemusíte mít strach. Bavorské vdolky se rychle propečou. Po upečení vdolky odkládáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej.
Bavorské vdolky dozdobíme povidly a tvarohem. Někdo má rád vdolky s hruškovými povidly. Každý si může dozdobit podle sebe, ale věřte, že je tento recept na lehké kynuté těsto ten nejlepší.