Čokoládový dort s červenou řepou
Luxusní čokoládový dort s červenou řepou.
Tento jednoduchý čokoládový dort si všichni zamilují a ani odpůrci červené řepy nepoznají, že je dort z řepy. Extra rychlý čokoládový dort zvládne každý začátečník. Je to ten nejlepší čokoládový dort na světě.
Suroviny čokoládový dost z červené řepy:
- 250g červené řepy
- 250g hořké čokolády
- 200g másla
- 4 lžíce kávy –preso
- 5 vajec
- 170 g třtinového cukru
- 135g špaldové hladké mouky
- 4 lžíce kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku
- Kokos, mandle, oříšky – nemusí být
Postup přípravy a pečení božského čokoládového dortu:
- Nejdříve si připravíme dortovou formu, do které jen vložíme pečící papír. Podle chuti můžete na dno nasypat kokos, mandle, oříšky.
- Okrájíme červenou řepu, nakrájíme na kostičky a dáme ji vařit asi na 15 minut. Poté řepu rozmixujeme.
- Do vodní lázně dáme rozehřát hořkou čokoládu, přidáme horkou kávu, máslo, cukr a rozmixovanou, vychladlou řepu. Celou směs necháme vychladnout.
- Do směsi postupně přidáme 5 žloutků, mouku, kypřící prášek a kakao.
- Z 5-ti bílků ušleháme sníh, který na závěr přimícháme do těsta.
- Těsto na božský čokoládový dort je hotové a můžeme ho dát do připravené formy vyložené pečícím papírem. Těsto na tento rychlý čokoládový dort není tekuté, spíš se táhne.
Extra čokoládový dort pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut a poté snížíme teplotu na 160°C a necháme dort z řepy dopéct (25-30 minut). Jestli je čokoládový dort z řepy pečený, otestujte špejlí. Pokud se těsto nelepí na špejli, je božský čokoládový dort už hotový. Dort může popraskat, toho se nelekejte. Čokoládový dort vyklopíme na talíř a opatrně sundáme pečící papír.
Luxusní čokoládový dort necháme vychladnout. Podávat ho můžete se zakysanou smetanou, ovocem, šlehačkou nebo zmrzlinou. Věřte, že nikdo nepozná, že dort je z červené řepy.