Holandský řízek recept
podrobný recept na přípravu holandského řízku:
Holandský řízek
Ingredience:
- 4 kuřecí nebo vepřové plátky (cca 150-200 g každý)
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- Šťáva z 1 citronu
- Čerstvá petrželka (na ozdobení)
- Rozmarýn, tymián nebo další bylinky (dle chuti)
Postup:
-
Příprava plátků: Pokud máte maso, které je příliš tlusté, můžete ho mezi dvěma kusy plastové fólie jemně naklepat kladivem na maso, dokud nedosáhnete požadované tloušťky. Poté osolte a opepřete každý plátek maso.
-
Příprava strouhanky: Do misky dejte strouhanku a přidejte nastrouhanou citronovou kůru, mletý pepř a čerstvé bylinky podle chuti. Dobře promíchejte.
-
Příprava moučné směsi: Do další misky přidejte hladkou mouku a přidejte špetku soli.
-
Příprava těstíčka: Ve třetí misce rozšlehejte vejce a přidejte mléko. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
-
Zkombinování ingrediencí: Každý plátek masa nejprve obalte v moučné směsi, poté ponořte do těstíčka z vajec a nakonec obalte v bylinkové strouhance. Ujistěte se, že maso je po všech stranách dobře pokryté strouhankou.
-
Příprava k pánvi: Rozpalte máslo na pánvi na středním ohni. Jakmile je máslo rozpuštěné a začne pěnit, přidejte plátky masa.
-
Smažení řízků: Smažte každý plátek masa asi 4-5 minut na každé straně, dokud nejsou krásně zlatě hnědé a křupavé. Ujistěte se, že maso je dostatečně propečené, ale neusušené.
-
Odkapání a odstranění přebytečného tuku: Po upečení přeneste hotové řízky na talíř s papírovou utěrkou, aby se odkapal přebytečný tuk.
-
Podávání: Podávejte horké s citronovými plátky a čerstvou petrželkou na ozdobení. Holandský řízek je tradičně podáván s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodný holandský řízek, který bude skvělým jídlem na rodinnou večeři nebo oslavu. Dobrou chuť!