Křehké linecké cukroví s mandlemi a skořicí
Křehké linecké cukroví s mandlemi a skořicí
Linecké cukroví s mandlemi a skořicí u nás nikdy dlouho nevydrží. Linecké cukroví je hned měkké. Recept na linecké těsto je i pro začátečníky. Mandlové linecké cukroví je nejlepší linecké cukroví.
Suroviny na nejlepší linecké cukroví s mandlemi:
dávka je zhruba na 100 kousků cukroví
- 480g hladké mouky
- 340g másla
- 180g mletých mandlí
- 2-3 žloutky
- 180g moučkového cukru
- Kůra z jednoho citronu
- Drcený hřebíček
- 1/2 lžičky skořice
Postup přípravy a pečení nejlepšího lineckého cukroví s mandlemi a skořicí:
- Nejdříve smícháme mouku, mleté mandle, cukr. Poté přidáme máslo, které jsme si nechali změknout na kuchyňské lince, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, hřebíček a skořici. Vše důkladně propracuje dokud se těsto nepřestane Pokud se vám těsto drolí, můžete přidat 1-2 lžíce mléka, ale já to zvládla bez mléka.
- U citronu dejte pozor, abyste strouhali jen důkladně omytou kůru, protože jakmile nastrouháte i bílou dužinu, můžete být cukroví hořké. Když přidáte citronovou šťávu, bude cukroví kyselé.
- Připravené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice, nejlépe do druhého dne.
- Na pomoučeném vále vyválíme a vykrajujeme pomocí formiček. Vykrojené linecké cukroví pečeme na plechu bez pečícího papíru. Pečeme dorůžova při teplotě 150°C asi 10 minut.
- Upečené kousky lineckého cukroví s mandlemi a skořicí sundáme z plechu ještě teplé a necháme je vychladnout. Poté jednu stranu potřeme džemem. Nejlepší jsou kyselejší, vynikne tak mandlová chuť lineckého cukroví. Kdo si rád život osladí, může vrchní díl pocukrovat ještě předtím, než ho přiloží na spodní díl s džemem, abyste si nepocukrovali i džem, ničemu to nevadí, ale vypadá to lépe :-) Nebo můžete dozdobit čokoládou.
Pár rad pro začátečníky: Nikdy nepřidávejte do cukroví cukr krystal, cukr se nerozpustí a na cukroví zůstávají tečky. Aby se jednotlivé kousky cukroví z formiček dobře vypichovaly, vložte občas formičku do mouky. Pokud se těsto lepí na váleček, jemně ho potřete olejem a nebo posypte moukou. A poslední rada … těsto nesmí být zahřáté, protože se Vám pak začne drobit. Je lepší si vždy vyndat z lednice jen kousek těsta, které hned zpracujete.
Recept na linecké cukroví mám od babičky. Staré recepty jsou ty nejlepší.
Tohle nejlepší linecké cukroví, které je hned měkké nevydrží do Vánoc … tomu věřte :-)
Krásné Vánoce