Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Perníčky vánoční měkké

recept na perníčky

 

 

Recept na perníčky

400 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 lžíce medu
3 lžíce rozehřátého másla
3 celá vejce
½ lžičky jedlé sody
1 lžíce perníkového koření nebo si můžete připravit koření svoje 2 – skořice, hřebíček, anýz, nové koření
1 vejce na potření

Recept na perníčky vánoční

Recept na perníčky měkké

Recept na perníčky bez uležení

Všechny výše uvedené suroviny zpracujeme do hladkého těsta. Těsto na vánoční perníčky měkké dáme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odležet v lednici.

Druhý den si na vál nasypeme hladkou mouku, aby se nám těsto při válení nepřilepilo. Z těsta na perníčky vyvalujeme silné pláty (zhruba 2-3mm silné), ze kterých pomocí formiček vykrajujeme různé tvary. Pokud budete mít těsto tenčí, budou perníčky tvrdší.

Jednotlivé tvary dáváme na plech (není třeba plech vymazávat ani dávat papír na pečení). Perníčky nepotíráme. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme asi 7 minut při 180 °C dozlatova.

Ihned po vyndání perníčků z trouby, dokud jsou ještě horké, potřeme rozšlehaným vajíčkem – krásně se lesknou. Pokud chcete mít perníčky barevné, můžete do rozšlehaného vajíčka přidat potravinové barvivo.

Perníčky zdobíme bílkovou polevou.

Bílková poleva recept

150 g moučkového cukru
1 bílek

1 lžíce citronové šťávy

Moučkový cukr alespoň dvakrát přesátý (poleva je pak lepší) vymícháme s přepasírovaným bílkem přes cedník a citronovou šťávou dohladka. Můžeme šlehat ručně (20-30 minut) nebo za pomocí šlehače (5-10 minut). Poleva by se neměla roztékat. Pokud není poleva dost pevná, přidejte trochu moučkového cukru. V opačném případě, pokud je poleva moc tuhá, přidejte pár kapek citrónové šťávy.  Polevu dejte do zdobících sáčků a můžete se pustit do samotného zdobení perníčků J