Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Trdelník

trdelník

Trdelník je tradiční sladké pečivo, které pochází z české a slovenské kuchyně, ale dnes je oblíbené po celém světě. Je to typický trhací chléb, který se peče na otevřeném ohni nebo na rotujících válcích, což mu dává jeho charakteristický tvar a křupavou strukturu.

Historie

Trdelník má dlouhou historii a jeho původ sahá až do středověku. Původně byl tento druh pečiva oblíbený v oblasti dnešního Slovenska, kde byl známý pod názvem "trdlo". Trdelník se v minulosti připravoval na speciálních příležitostech, jako jsou svátky nebo místní slavnosti. Dnes je trdelník známý především na vánočních trzích a různých festivalech, kde si lidé mohou pochutnat na jeho sladké chuti.

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla (pokojové teploty)
  • 2 vejce
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného droždí)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru

Na obalování:

  • 100 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Příprava

1. Příprava Kvásku:

  • V malé misce ohřejte mléko (mělo by být vlažné) a přidejte 1 lžíci cukru.
  • Rozdrobte čerstvé droždí (nebo přidejte sušené droždí) do mléka a nechte stát 10-15 minut, dokud se nevytvoří pěna.

2. Příprava Těsta:

  • V míse smíchejte mouku, zbývající cukr, vanilkový cukr a sůl.
  • Přidejte kvásek z mléka a droždí a začněte míchat.
  • Přidejte vejce a změklé máslo a hněťte, dokud nevznikne hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu více mouky.

3. Kynutí:

  • Těsto přeneste do lehce pomoučené mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Tvarování:

  • Po vykynutí těsto jemně promíchejte a rozdělte na menší kousky (cca 10-12 kusů).
  • Každý kus těsta vyválejte na dlouhý pramen (asi 30-40 cm dlouhý).
  • Těsto navlékněte na válce nebo trubky (můžete použít kovové trubky nebo vařečky, pokud nemáte speciální trdlo formy) a jemně utáhněte. Těsto by mělo obklopit válec, čímž vytvoří charakteristický tvar.

5. Pečení:

  • Pečte trdelník na grilu, v troubě nebo na otevřeném ohni. Pokud pečete v troubě, předehřejte ji na 180 °C (160 °C horkovzdušná).
  • Pečte asi 15-20 minut, dokud není trdelník zlatavý a křupavý.

6. Obalování:

  • Smíchejte cukr se skořicí na obalování.
  • Ještě teplý trdelník obalte v cukru a skořici, aby se obal stal křupavým a sladkým.

Tipy a Variace

1. Náplně a Toppingy:

  • Trdelník můžete ochutit různými náplněmi, jako je čokoláda, vanilkový krém, nebo ovocné džemy. Pokud používáte náplně, je dobré je naplnit do těsta před pečením.

2. Alternativní Cukroví:

  • Můžete také experimentovat s různými obalovacími směsmi, jako jsou kokos, drcené ořechy nebo karamelizovaný cukr.

3. Zdravější Verze:

  • Pokud chcete zdravější verzi, můžete použít celozrnnou mouku a snížit množství cukru. Alternativně můžete použít náhražky cukru nebo med.

Trdelník je nejen chutný, ale také vizuálně atraktivní, a jeho příprava je skvělým způsobem, jak si užít tradiční sváteční pečivo doma.